Bedrijf starten in Roemenië: culturele oriëntatie

Als Nederlander of Vlaming uw bedrijf starten in Roemenië is bureaucratisch, maar niet voor meerdere culturele interpretaties vatbaar. Uw bedrijfsmodel en bedrijfsprocessen zijn dat wel.

Wat thuis goed werkt, werkt in Roemenië misschien niet zoals verwacht. Veel hangt af van hoe de papieren praktijk tussen de regels door wordt gelezen. Dit is afhankelijk van de betreffende cultuur.

Denk bijvoorbeeld aan het gedrag van automobilisten in het verkeer. De auto’s zijn hetzelfde maar het verkeersgedrag is anders: in Roemenië word je de pas afgesneden, op zebra’s geparkeerd en veel getoeterd. Als het verkeer vergeleken met de thuissituatie al anders is, waarom zouden werknemers zich dan niet anders gedragen?

Als u gaat ondernemen of zakendoen in Roemenië, dan komt u behalve met uw koffer ook met culturele bagage. Maar zijn uw meegenomen culturele vaardigheden wel toereikend? Roemenen kijken anders naar gezag en hun individuele prestaties. Ze verwachten ander gedrag dan u gewend bent. Sterke punten worden zwak. En wat dacht u van uw bedrijfsvoering?

Bespreek daarom in een persoonlijk gesprek de culturele implicaties van uw bedrijfsmodel.

  • Wat zijn de blinde cultuurvlekken in uw bedrijfsvoering?
  • Met welk onvoorzien gedrag dient u rekening te houden?
  • Hoe interpreteert u het gedrag van uw werknemers en zakenpartners en zij uw gedrag?

Boek nu een virtueel gesprek van een uur voor 70€ excl. BTW en ontvang een gratis exemplaar van Samenwerken met Roemenen t.w.v. 17,99€.  

Uw gesprekspartner voor culturele oriëntatie in Roemenië

Ewout van den Engel is auteur van Samenwerken met Roemenen en gespecialiseerd in interculturele communicatie. Hij heeft met een interculturele bril op vijf jaar in verschillende internationale bedrijven in Boekarest intensief met Roemenen samengewerkt. Voor Samenwerken met Roemenen ontving hij financiële steun van de Nederlandse ambassade in Roemenië en NL in Business.

Fill out my online form.