Opmaak van je boek in Microsoft Word

Opmaak boek in word
Maak je boek op met Microsoft Word

Je hebt je manuscript af en je wilt je boek nu opmaken met Microsoft Word? Dat kan en dat kan ook mooi. Er zijn een aantal zaken om mee rekening te houden, die ook weer in elkaar grijpen.

Pagina grootte

Het begint met het formaat van je boek. Dat heeft invloed op je distributiekosten en daarmee ook op je winstmarge. Heeft je boek minder dan 20.000 woorden? Ga dan voor een pocketformaat. Doe je dat niet, dan ziet je boek er te dun uit en voelt de lezer zich misschien bekocht.

Pagina opmaak

Zorg ervoor dat je 1,5 tot 2 cm marge houdt aan de binnenkant van de pagina. Aan de buitenkant volstaat 1,5 cm. Voor de binnenmarge geldt dat je niet op de pagina hoeft te drukken, om de tekst makkelijk te lezen. Voor de buitenkant van de pagina geldt in feite, dat bij het lezen je duim de tekst niet raakt. De marge van de onder en bovenkant kan 2 tot 3 cm zijn. Het hangt af van de grootte van je pagina.

Tekstopmaak

Maak tekst op met behulp van stijlen. Definieer voor de eerste alinea een aparte stijl dan voor de rest van de lopende tekst. Zo kun je steeds makkelijk de eerste alinea niet laten inspringen. Maak ook stijlen op voor de kopjes en eventuele citaten in de tekst als ook voor afbeeldingen en bijschriften. In de opmaak sta je vrij, maar het loont zich om een goed opgemaakt boek wat je in de kast (of bibliotheek) hebt staan na te apen. Let wel op dat het boekformaat ongeveer hetzelfde dient te zijn. Daar is namelijk over nagedacht.

Lettertype

Kies een lettertype dat gemaakt is voor drukwerk. Het ziet er meestal wat klassiek uit. Een lettertype hoort niet te storen. ‘Creatieve’ lettertypen doen je tekst er meestal amateuristisch uitzien, waardoor je lezer je boek al per definitie weglegt. Je kunt voor de hoofdstuktitels een ander lettertype kiezen dan voor de lopende tekst en de tussenkopjes. Meestal sluit het hoofdstuklettertype aan bij het lettertype gebruikt op de kaft.

Let op!

Je kunt de opmaak van je manuscript niet één-op-één kopiëren/ plakken naar de opmaak van je boek (dus van het ene document naar het andere). Steek dus niet te veel moeite in de opmaak van je manuscript.

Werk niet variërend met Google Docs en Microsoft Word. Hierdoor verandert de opmaak en raakt de tekst vervuild met code.

Hulp nodig bij het opmaken van je boek in Word?

Voor 35€ stel je Worddocument in en leg ik je uit hoe je stijlen moet toepassen en veranderen.

Heb je boek al opgemaakt, maar loop je vast? Ik kijk je boekopmaak voor je na en kan de opmaak voor je herstellen. Prijs: tussen de 35€ en 70€.

Wil je de volledige opmaak van je boek in Word uit handen geven? Dan reken ik tot 100€ en als er veel plaatjes in staan tot 200€.

Alle prijzen zijn exclusief 21% BTW.

Fill out my online form.