Welkom op deze projectpagina van Op zoek naar de Mestreechter Geis. Hier vind je een extra toelichting op de crowdfundingcampagne en de beloningen. Deze pagina zal regelmatig bijgewerkt worden met nieuwe communicatiepartners. De crowdfunding is 1 februari 2021 begonnen en duurt tot 5 maart. Campagnepagina: voordekunst.nl/projecten/11500-op-zoek-naar-de-mestreechter-geis.
In de media: Aankondiging op RTV Maastricht, Interview op L1 radio.
Waarom?
Verschillen kun je pas overbruggen, zodra je elkaar en jezelf goed kent. Kennis van je eigen cultuur en die van de ander is onontbeerlijk om te integreren.
Thema’s van het boekje
Dit zijn de hoofdvragen van Op zoek naar de Mestreechter Geis: voor studenten, Hollanders en Sjengen.
- Wat zijn de culturele waarden van Maastricht en hoe die verschillen van de Nederlandse cultuur;
- Communiceren Maastrichtenaren anders dan de rest van Nederland en;
- Hoe kun je met het antwoord op die vragen beter integreren?
Voor een antwoord op deze vragen nemen we de Maastrichtse cultuur onder de loep:
DNA: Welke culturele invloeden van de afgelopen 2000 jaar zien we terug in de Mestreechter taol?
Identiteit: Waarom onderscheiden Maastrichtenaren zich van de overige Nederlanders?

Motief: Hoe verschillen de Maastrichtse culturele waarden van de Nederlandse waarden. Hoe verhoudt dit zich tot de carnaval?
Zijspoor: Waarom is de Maastrichtse taal zo dominant in het openbare leven van Maastricht?
Omstandigheden: Hoe vergelijkt de communicatiecultuur van de Maastrichtenaar zich tot die van de gemiddelde Nederlander?
Integreren: Nemen we het verschil in waarden en de andere manier van communiceren in het achterhoofd: welke strategie kun je hanteren om te integreren in Maastricht?
Faciliteren: Wat kun je als Maastrichtenaar doen om nieuwelingen zich thuis te laten voelen?
Naast dit alles vind je ook suggesties voor eigen onderzoek, werkstukken, scripties.
De rondleiding
Als je door de Maastricht loopt zie je monumenten en standbeelden. Die objecten hebben alleen de betekenis als je ook de culturele waarden van de stad kent. Maar juist die waarden zijn, net als de Mestreechter Geis, onzichtbaar. Dat D’Artagnan in 1673 bij een aanval op Maastricht gesneuveld is, zegt niets over waarom de Maastrichtenaren in de tussentijd drie standbeelden voor deze Franse vijand hebben opgericht. In de rondleiding leer je daarom wat het gevoel is bij D’Artagnan. Waarom heeft hij wel een standbeeld, maar Frederick Hendrik van Oranje, die Maastricht in 1632 voor de Nederlandse Republiek veroverde, niet? Al wandelend langs standbeelden en monumenten, leren expats en andere geïnteresseerden zo meer over de stad. Tussen de verhalen door, kunnen de gasten ook elkaar leren kennen.
Vastelaovendlezing
In de lezing wordt de Maastrichte vastelaovend benaderd als de ‘ideale’ Maastrichtse samenleving. Aan de hand van het ui-model en culturele dimensies van de befaamde interculturele wetenschapper Geert Hofstede, worden de Romaanse elementen van het Maastrichtse carnaval onder de loep genomen. Na elk deel kun je luisteren naar een toepasselijk vastelaovendsleedje via je eigen YouTube (dit zit niet in de lezing vanwege de rechten). Na de lezing ben je een van de eersten op aarde die weet waarom Maastricht nog steeds geen Prinses carnaval heeft en waarom het kolderieke aspect van het carnaval toch een serieuze aangelegenheid is. Je mag daarna de lezing doorsturen naar zoveel mensen als je wilt of je doneert bij voorbaat al samen.
Maak dit mogelijk
Doneer of doneer in ruil voor een beloning vanaf 1 februari tot 5 maart op voordekunst.nl.
Met ondersteuning van

Expat Centre Maastricht Region begeleidt expats bij de formaliteiten rond hun verhuizing naar de regio Maastricht en bij het opbouwen van een sociaal leven.

Stichting Meet Maastricht verzorgt sinds 2016 Engelstalige culturele en erfgoedgerichte activiteiten. Op die manier wil ze nieuwe bewoners met de stad verbinden.